Festival oordopjes: daarom zijn ze zo belangrijk!

Oordopjes
Total
0
Shares

De zomer komt eraan en als jij een enthousiaste festivalganger bent, heb jij vast al helemaal uitgestippeld welke festivalterreinen jij deze zomer onveilig gaat maken. Festivals worden steeds populairder en steeds massaler en dat is begrijpelijk. Het is namelijk ontzettend leuk. Echter, de harde muziek op festivals kan je oren onomkeerbaar beschadigen. Betaalbare festival oordopjes zijn om die reden echt een must. Gelukkig wordt het in ieder geval in Nederland steeds normaler om bij festivals of concerten oordopjes te dragen.We vertellen je in dit artikel waarom dat zo belangrijk is.

Hoe hard gaat het eraan toe?

Door langdurige blootstelling aan te hard geluid, kunnen je oren onomkeerbaar beschadigen. Het voordeel aan festivals is dat het meestal om buitenpodia gaat en daar is de muziek automatisch al minder hard. Toch wordt bij een gemiddeld festival met gemak een geluidsniveau van meer dan 100 dB gehaald, zeker als je dicht bij de boxen staat. Langdurige blootstelling aan meer dan 80 dB is al schadelijk voor je oren en een eenmalige blootstelling aan meer dan 120 dB kan al funest zijn. Gehoorbescherming is op een festival dus echt van groot belang. Ga op zoek naar informatie gratis hoortest als je na een festival toch het idee hebt dat je gehoorbeschadiging hebt opgelopen.

Wat kan er misgaan?

Je oren zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk ontzettend zuinig op ze te zijn. Voor je gehoor ben je afhankelijk van trilhaartjes in je gehoorgang, die het geluid kunnen opvangen en vervoeren. Door hard geluid kunnen deze trilhaartjes onomkeerbaar beschadigen. Het gevolg hiervan kan zijn dat je al op jonge leeftijd slechthorend bent en dus een gehoorapparaat zult moeten dragen. Ook kunnen veel jonge mensen door langdurige blootstelling aan te veel geluid last krijgen van tinnitus: een constante piep in de oren. Dit is ontzettend frustrerend.

Welke oordoppen zijn nodig?

Bij de ingang van een festival worden vaak al oordoppen verkocht. Ook kun je, zeker in de aanloop naar de zomer, bij veel drogisterijen, audiciens en online standaard oordoppen kopen. Als je niet al te vaak naar festivals gaat kun je best met die standaard oordoppen toe, maar als jij een echt feestbeest bent, is het verstandig om oordoppen op maat te laten maken. Omdat deze oordoppen precies in jouw oorschelp passen, zullen ze alle schadelijke geluiden kunnen tegenhouden.

Hoe goed zijn we bezig?

Het wordt gelukkig steeds gebruikelijker om oordoppen te dragen op een festival. Je bent in ieder geval geen sukkel meer als je met oordoppen in je oren over een festivalterrein loopt. Echter, er valt in ons land nog veel te winnen. Een op de drie mensen draagt namelijk nooit gehoorbescherming op een festival of een concert en slechts een derde van de mensen draagt altijd gehoorbescherming. Veel audiciens zien met lede ogen aan hoe jonge mensen al onomkeerbare gehoorschade hebben opgelopen door hun oren niet te beschermen tijdens dat feestje. Kortom: geniet met volle teugen van het aankomende festivalseizoen, maar wat er ook gebeurt: bescherm je oren.

Total
0
Shares
Hangmat

De hangmat is terug! Ga voor ultieme ontspanning deze zomer

Er zijn weinig dingen die de essentie van zomerse ontspanning zo goed vastleggen als een hangmat. Wanneer deze…